FAQ om hybridbiler og plugin-hybrid

Oprettet d.

FAQ om hybridbiler og plugin-hybrid

Mild-hybrid, hybridbil og plugin-hybrid. Der er mange muligheder for at købe en hybridbil i dag. Vi har her samlet en del af de spørgsmål, vi ofte får fra vores medlemmer.

 

Mild-hybrid, hybrid, plugin-hybrid eller elbil. Mulighederne er mange. Fotograf:

Foto

FDM

Viden

Hybridbilerne vinder ind på det danske bilmarked. Både pris og rækkevidde er blevet mere attraktive for bilejerne. Vi har samlet en række svar på nogle af de spørgsmål, vores medlemmer stiller til FDMs rådgivning.

Læs herunder svar på spørgsmål om:

  • Generelt om hybridbiler
  • Garanti og service
  • Rækkevidde
  • Batteri
  • Opladning
  • Teknik
  • Parkering

Generelt om hybridbiler

 

Der findes tre typer hybridbiler: 

Mild-hybrid: kører primært på benzin eller diesel og tilkobler kun i kort tid en lille elektrisk motor

 

En mild-hybrid er primært en benzin- eller dieselbil, hvor der kun i kort tid kobles en lille elektrisk motor, der i nogle tilfælde hjælper til under acceleration. Elmotoren fungerer som en generator, der lader batteriet op, og i nogle tilfælde også som startermotor.

Mild-hybridbilernes batterier er små og bliver hurtigt afladede. Der er typisk ingen højvoltsbatterier, men mild-hybridbilen har et ekstra batteri på 12 eller 48 volt. Mild-hybridbilen kan ikke køre alene på strøm og vil derfor i vid udstrækning opleves som almindelige benzin- og dieselbiler. 

Hybrid: hvor der skal påfyldes brændstof, og batteriet kun oplades under kørslen

 

Hybridbilen skal ikke oplades og skifter automatisk mellem at køre på benzin/diesel og el. Bilerne er udstyret med mindre højvoltsbatterier og kører typisk ikke så langt på el ad gangen (højst op til to km).

Batteriet i bilen oplader sig selv, når forbrændingsmotoren startes, og når bilen bremser. Bilen kører på el, så snart der er nok energi på batteriet. Dog har bilens hastighed betydning for, om den kører på el eller benzin. Ved høje hastigheder vil bilen som udgangspunkt ikke køre på el. Du får størst glæde af hybridteknologien ved bykørsel, hvor der er mange stop-start, og hvor elmotoren får bilen til at køre længere på literen. 

Plugin-hybrid: som har mulighed for opladning med kabel og under kørslen skifter mellem at køre på benzin og el 

 

Plugin-hybrid eller opladningshybrid kan lades op fra en ladestander hjemme eller ude, eller i nødstilfælde fra en stikkontakt. Plugin-hybriden kan fungere som elbil over korte distancer, derefter vil den fungere som en hybridbil, hvor den kører både på brændstof og el. Bilerne er udstyret med større batteri end en hybridbil, men et mindre batteri, end man finder i en elbil. De nuværende plugin-hybrider kan typisk køre mellem 15 og 60 km på el på et fuldt opladt batteri.

Kører du både by-, lande- og en mindre del motorvejskørsel, og ønsker du at køre på strøm over kortere distancer, så passer plugin-hybriden godt til dit behov. I modsætning til hybridbilerne kan du ofte tilkøbe et anhængertræk til en plugin-hybrid. 

Bilen oplader også sig selv, når benzinmotoren startes, og når bilen bremser. Bilen kører på el, så snart der er nok energi på batteriet til fremdrift. Du kan i de fleste modeller vælge mellem at køre på ren strøm, som hybridbil, kun med brændstof eller oplade batteriet med energi fra brændstofmotoren. Ved behov for kraftig acceleration eller høj fart kan el- og benzinmotorerne supplere hinanden.

 

Hvad skal man overveje, før man køber en hybridbil eller en plugin-hybrid

 

Det er en god idé at køre en lang prøvetur, så du får prøvet, om hybridteknologien fungerer for dig som bilist. Husk at køre bilen, som du kører til hverdag. Parkerer du ofte, så prøv det. Kører du mest på motorvej, så prøv det. 

Hybridbilen er tillokkende, fordi du bruger den nuværende infrastruktur som energikilde, nemlig benzin- og dieseltankene. Hybridbilen kører typisk markant længere på literen, men det gælder ikke, hvis du kører meget på motorvej, eller hvis du kører aggressivt. Vær opmærksom på, om automatgearet falder i din smag, når du prøvekører bilen, og undersøg om du kan få anhængertræk, hvis det er et krav fra din side. Det kan ikke fås til alle hybridbiler, og nogle må kun trække en lille trailer eller have en cykelholder monteret. 

Mange overvejer en plugin-hybrid, fordi de gerne vil have en elbil, men ikke vil lade sig begrænse af rækkevidde og ladetid. Plugin-hybriden kan køre som elbil på korte afstande, og når du kører langt, kan den blot fortsætte på benzin eller diesel. Ulempen er, at to drivlinjer fylder i bilen, og det betyder både mere vægt og mindre bagageplads eller mindre fleksibel kabine. 

 

Hvor langt kan en hybrid- eller plugin-hybridbil køre på el?

 

Der er stor forskel på, hvor langt en hybrid og en plugin-hybrid kan køre på el, fordi der er forskel på batteriernes kapacitet.

Hybrid

En hybridbil kan køre på el op til et par kilometer, men vil typisk køre delvis på strøm op til landevejshastigheder. Ved motorvejskørsel vil man kun køre på benzin eller diesel. Bilen er kun udstyret med et mindre højvoltsbatteri. 

Plugin-hybrid

En fuldt opladt plugin-hybrid, også kaldet opladningshybrid, kan typisk køre mellem 15 og 60 km på el, før den slår benzinmotoren til. Rækkevidden afhænger blandt andet af: 

- Udetemperaturen - i koldt vejr kører bilen kortere på el, og i strenge frostgrader kan du risikere, at bilen slet ikke kan køre på el
- Hvor meget strøm, der er på batteriet
- Dit kørselsmønster - høje hastigheder på motorvej kan få bilen til at gå over på brændstof
- Hvor meget du bruger ventilationssystem, sædevarme og andet strømkrævende udstyr

Du kan typisk forvente, at bilen kører ca. 2/3 af den rækkevidde på el bilfabrikanten har opgivet om sommeren, og noget mindre om vinteren samt ved motorvejskørsel.

Du må forvente, at batteriet over tid mister kapacitet. Hvis der ikke længere har fuld batteri-kapacitet, vil det også have en betydning for bilens rækkevidde. Har batteriet f.eks. kun 80 pct. tilbage af sin kapacitet, vil bilen have en generelt kortere rækkevidde. 

 

XLweb