Elbilers eldorado: Aarhus kører grønt med 120 ladestandere

Oprettet d.

Elbilers eldorado: Aarhus kører grønt med 120 ladestandere

AF: MORTEN RAVN

Publiceret 

 

1/1

De 120 ladestationer i Aarhus kan nu "tale" sammen og give oplysninger om el-chaufførerne og deres bilers adfærd, så elbilerne kan få bedre vilkår i Østjyllands i fremtiden. Foto: E.ON


 

Elbilernes indtog i Danmark kører i slæbesporet. Aarhus går nu forrest i et EU-projekt for at vende udviklingen - blandt andet med ladestandere ved letbanens stationer.

 

AARHUS: 120 ladestandere er - som produkt af et EU-projekt - netop ladet med topmoderne teknologi i Aarhus. Det sker for at bringe byen i front som elbilernes mekka og som en del af Nordeuropas største smart city projekt kaldet Ready.

Transporten er en af de helt store CO2-syndere på klimaområdet. Som en del af et af Nordeuropas største smart-city projekter, Ready, er Aarhus Kommune og energiselskabet E.ON i fuld gang med at bane vejen for flere elbiler og gøre dem til en integreret del af Aarhus Kommune.

Elbilmarkedet har stået i stampe de seneste par år, men med regeringens nye udspil ser fremtiden lysere ud for elbilerne - ikke mindst i Aarhus, hvor man nu tænker elbilen ind i byplanlægningen. Som en del af det EU-støttede klimaprojekt Ready, vil E.ON og Aarhus Kommune gøre livet som elbilist nemmere. Det sker blandt andet ved at placere ladestandere ved letbanestationen Lisbjerg og kortlægge elbilisternes forbrugsmønstre, så ladeinfrastrukturen optimeres efter kørselsmønstrene, skriver E.On i en pressemeddelelse.

- Formålet med samarbejdet om elbiler er at gøre det lettere for vores borgere og besøgende at tage et grønt transportvalg og samtidig nedsætte trængslen i Aarhus. I den forbindelse ser vi på, hvordan vi kan gøre det attraktivt at køre elbil på hele eller dele af rejsen, siger klimachef i Aarhus Kommune, Henrik D.H. Müller.

FAKTA

Aarhus Kommune har en ambition om at gå foran i den grønne omstilling og blive CO?-neutral i 2030 for derved at bidrage til realiseringen af de globale klimamål. Derfor er Aarhus gået med i smart-city projektet READY, som blev søsat i 2014. Med et EU-tilskud på cirka 143 millioner kroner og energieffektivisering for øje skal projektet gøre byerne til aktive medspillere i den grønne omstilling READY står for Resource Efficient cities implementing Advanced smart citY solutions og bygger videre på en række energiprojekter i Aarhus og tester en bred vifte af nye, vedvarende og energireducerende teknologier, der tænkes sammen på tværs af byen ved hjælp af smart styring og lagring af energi

Projektet er koordineret af COWI A/S og samler mere end 20 partnere fra fem forskellige lande, herunder Danmark, Sverige, Østrig, Frankrig og Litauen. Sammen med Växjö i Sverige er Aarhus demonstrationsby for de løsninger, som udvikles i forbindelse med projektet

Bag kulisserne i Aarhus finder et unikt samspil sted mellem Aarhus kommune, Boligforeningen Ringgården, borgere, private og offentlige virksomheder samt Aarhus Universitet. I alt er 10 partnere i Danmark gået sammen for at for at dele viden og udvikle løsninger, der kan koble de centrale og decentrale bæredygtige energisystemer sammen - og skabe forretningsmodeller, der kan skaleres til flere og større byområder:

1. COWI A/S
2. Aarhus Kommune, herunder AffaldVarme Aarhus (AVA)
3. Aarhus Universitet, herunder to forsknings Ph.D'er
4. Boligforeningen Ringgården
5. Kamstrup A/S
6. Racell Saphire Aps
7. Danfoss A/S
8. Lithium Balance A/S
9. Grøn Energi
10. E.ON

Ladestandere ved letbane-stationer

Aarhus Kommune har et mål om at være CO2-neutral i 2030 og ønsker derfor også flere elbiler i byen. Aarhus Kommune har derfor bl.a. indført "Park & Ride"-pladser med tre nye ladestandere og seks dedikerede ladepladser til elbiler ved den nye letbane i Lisbjerg, så elbilister kan hoppe på letbanen og køre videre uden at øge trængslen i indre by.

I dag er der 120 offentlige ladepunkter i Aarhus by og alle er nu blevet opdateret med den seneste software, så de kan tale sammen på en helt ny måde.

- Vi har udskiftet og opdateret softwaren i hele vores ladeinfrastruktur, så ladestanderne automatisk kommunikere med vores IT-system, hvilket gør det muligt at opdage mulige fejl ligeså snart de skulle opstå og reagere hurtigt, siger Mette Marie Knudsen, Senior Business Development Manager i E.ON.

Hun peger på, at E.ON aktivt kigger på at forbedre parkerings- og ladevilkårene for elbilisterne i Aarhus. Senest har E.ON bl.a. indgået et samarbejde med EasyPark, så alle elbilister kan få opladt deres bil på parkeringspladserne uden at det kræver et abonnement.

Den intelligente opladning betyder også, at elbilerne kan gå hen og blive en ressource og løse kapacitetsudfordringer på elnettet. Ligesom elnetværker kan elbilerne stå standby i tilfælde af udfald på elnettet og levere grøn energi som backup. Det er en del af den tænkning, der ligger bag smart-city projektet Ready, som danner rammen for samarbejdet om intelligent opladning med Aarhus Kommune og en række andre grønne og energibesparende udviklingsprojekter.

XLweb