
Din elbils bremser kræver særlig opmærksomhed og hvis de ikke får det, kan det blive dyrt.
Det ligner bremser som på almindelige benzin- og dieselbiler – og det er det egentlig også. Men måden vi bruger bremserne på i de to forskellige biltyper er forskelligt.
I almindelige benzin- og dieselbiler aktiveres klodserne mod skiverne hver gang man foretager en opbremsning men i elbiler er det en anden snak. Her er det oftest elmotoren, der bruges til at bremse bilen.
Det er smart fordi energien fra nedbremsningen lagres i batteriet og genanvendes til at drive bilen frem. Det er til gengæld ikke smart, at de konventionelle bremser, klodserne og skiverne, ofte bliver aktiveret meget lidt. Det kan nemlig skabe rust og i værste fald ødelægge skiverne – og en udskiftning af skiverne kan hurtigt blive en bekostelig affære.
Det skal du ikke gøre
Der er mange, der har gode ideer til, hvordan problemet kommes til livs men det er langt fra dem alle, der er lige gode. For eksempel metoden med at holde speeder og bremse nede samtidigt. Bilen er ikke bygget til det og alt afhængig af model vil bilen melde fejl eller nægte at accelerere.
Rustbeskyttelse direkte på bremseskiverne er også en skidt ide. Det kan i starten mindske bremseevnen og ret hurtigt vil skiverne blive så varme, at rustbeskyttelsen blot fordamper – og så er de penge spildt.
Det skal du gøre
Hvad du derimod bør gøre er at lade batteriet op til 100% og lige efter køre en tur, hvor du bremser. Med et fuldt batteri har strømmen energien fra nedbremsninger ingen steder at løbe hen og bilen er derfor nødt til at bruge skiverne og klodserne.
En anden metode er at bremse lidt hårdere end normalt – eksempelvis ved en motorvejsfrakørsel. Her er det naturligvis vigtigt, at du sørger for at orientere dig grundigt, om der er bilister bagved. I så fald bør du naturligvis ikke bremse hårdere end normalt.
Det er særligt vigtigt at motionere klodserne og skiverne i fugtigt og vådt vejr, hvor der er større risiko for rust. Det vil altså sige, at det er særligt vigtigt i efteråret og om vinteren.
Artikel lånt fra BilBasen, se original artikel her